Klienti ústavu ve Slatiňanech se stěhují do útulných domů

Slatiňany – Domov sociálních služeb ve Slatiňanech umožnil svým klientům vyměnit zdi ústavu za komfortní bydlení v samostatných domech. Jde o největší krajský projekt transformace tohoto druhu. Životní změna mnohým chovancům slatiňanského ústavu přinese více samostatnosti, soukromí, ale i vlastní zodpovědnosti.

Bezmála 150 postižených klientů po letech strávených v budově ústavu nyní bydlí v útulných podmínkách nově postavených domů. Zvykají si při tom na větší nezávislost a vlastní zabezpečení. Kromě uklízení a praní se s pomocí sociálních asistentek pouští i do vaření. „Je to těžký, ale nevadí. Já se to rád přiučím,“ říká Karel Sluka.

Stejnou šanci dostane bezmála 150 postižených klientů z domova ve Slatiňanech. Stěhování z ústavu do samostatných domků je největším projektem v Pardubickém regionu. První samostatné bydlení si přitom někteří klienti slatiňanského ústavu vyzkoušeli už před šesti lety, kdy se nastěhovali do nových domků. Jejich výstavbu tehdy zaplatil Pardubický kraj. „Někteří klienti udělali silnej pokrok, protože ani vlastně nevěděli, jak to v té rodině vypadá,“ dodala sociální pracovnice Hana Hejduková.

Místo studených pokojů a zamřížovaných oken útulné rodinné domky - taková je podoba projektu za 200 milionů. Ústav sehnal pozemky hned v několika okolních obcích a žádá o stavební povolení. Výstavbu bungalovů by si domov nemohl dovolit bez evropských fondů. Dotace představuje sto osmdesát milionů korun.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)