GPS monitoruje pohyb pošťáků, ÚOOÚ se mračí

Praha/Jihlava - Na poštovní doručovatele listovních zásilek nově dohlížejí satelity, každý z pošťáků totiž musí při obchůzce po rajonu nosit krabičku, která pomocí systému GPS přesně zaznamenává jeho trasu. Pošta odmítá, že by špehovala své zaměstnance, chce prý jen po zpětném vyhodnocení dat vylepšit systém doručování zásilek.

Odborně nese technické zařízení název GPS tracker, po zapnutí už s ní doručovatelé nijak nemanipulují, pouze jí musí mít stále u sebe. Systém se sedmi a půl tisíci takovými krabičkami za více než 8 milionů korun nepořídila Česká pošta kvůli kontrole pracovníků, ale chce s jejich pomocí dobře poznat všechny doručovací okrsky a umět lépe reagovat na reklamace. „Máme třeba i důkaz o tom, že jsme se v domě zdrželi, že opravdu na ty lidi zvoníme a že chodíme i zacházky, o kterých nikdo ani neví,“ popisuje listovní doručovatelka Iva Lorencová z Jihlavy.

Mluvčí pošty Marta Salicharová pro ČT navíc dodala, že jim monitoring pohybu doručujících pracovníků umožňuje vyhodnotit třeba vytíženější okrsky, a díky tomu zlepšit práci doručovatelům.

Reportáž Petra Meškána a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Nový systém se ovšem příliš nezamlouvá Úřadu na ochranu osobních údajů, který už s Českou poštou zahájil správní řízení. „Je třeba prošetřit existující podezření, že to není v souladu se zákonem,“ potvrdila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková. Pošta má ale prý patřičná povolení a systém obhajuje. Dál ho chce využívat například i pro lepší plánování umístění odkládacích boxů nebo pro takzvaný geomarketing.