Firma stavěla na cizím pozemku, možná jí to projde

Pardubice - Na soukromých pozemcích a bez vědomí majitelů stavěla v Pardubicích telekomunikační společnost GTS Czech. Na parcelách určených k zástavbě zakopala optické kabely. Vlastníci parcel se už několik let marně domáhají nápravy. Místo toho teď čelí žalobě o zřízení věcného břemene. Hrozí jim, že úřady neoprávněnou stavbu nakonec zlegalizují.

Pozemky patří několika soukromým vlasníkům. Že přes ně firma vede svoje optické kabely, zjistili náhodou. „Pozemek je tím znehodnocený, protože ty sítě budou zástavbu ovlivňovat,“ tvrdí jeden z majitelů Otakar Weiner. „Musíme je týden dopředu požádat, abychom mohli vstoupit na vlastní pozemek,“ dodává další z nich Vlastimil Zadina.

Na stavebním úřadě, který stavbu nejen povolil, ale i zkolaudoval, vlastníci parcel nepochodili. Místo toho vyrazila do útoku společnost GTS. Podala žalobu k soudu o zřízení věcného břemene. „V tuto chvíli je řízení o odstranění stavby přerušeno z důvodu, že vlastník stavby, respektive těch kabelů, podal žalobu,“ potvrdila Kateřina Veselá z pardubického stavebního úřadu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

A má reálnou šanci, že uspěje. „Jestliže stavebník předloží žádost o dodatečné povolení, tak je možné, že taková stavba bude legalizována,“ doplnila Veselá. Jindy ale zdejší úředníci tak vstřícní nejsou. Jen pár metrů od pozemků Weinerových stojí vila pana Holečka postavená bez stavebního povolení. Tu naopak nařídili bezodkladně zbourat.