Lidé umírali na silnicích u Opavy i Hradce Králové

Opava/Hradec Králové – Srážka s protijedoucími auty stála život cyklistu, který chtěl po výpadovce na Krnov opustit město. Ocitl se však v protisměru, kde se postupně střetl hned se dvěma auty. Ještě vážnější následky měla srážka dvou osobních automobilů na státní silnici mezi Hradcem Králové a Holicemi. Zraněno při ní bylo šest lidí, tři z nich těžce. Jeden z nich poté svým zraněním podlehl.

Nehoda na výjezdu z Opavy se stala v pátek večer. Cyklista si počínal obzvlášť neopatrně už jenom tím, že vyrazil do noci na neosvětleném kole. Navíc na okraji města vjel do protisměru, kde se ocitl naproti přijíždějící dodávce. Ta se mu sice snažila vyhnout, avšak nepodařilo se to docela. „Do cyklisty nejprve narazilo levým zpětným zrcátkem vozidlo Ford Transit. Po srážce byl muž odhozen před automobil Peugeot, který jel za fordem a do cyklisty narazil čelním sklem,“ popsala havárii policejní mluvčí Dagmar Schindlerová.

Na místo přijeli hasiči a zdravotníci a vyrazil též záchranářský vrtulník. Aby mohl na silnici přistát, hasičské vozy osvětlily plochu svými reflektory. „Zasahující lékař po svém příjezdu zjistil, že starší muž nejeví žádné známky života. Po dvacetiminutovém úsilí se podařilo obnovit činnost pacientova srdce. Muž však utrpěl mnohočetná vážná zranění v oblasti dolních končetin, hrudníku a hlavy,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Šedesátiletého cyklistu v kritickém stavu přepravil vrtulník do nemocnice, tam však muž skonal.

Vážná nehoda se stala následující ráno u Hradce Králové, když se čelně srazila dvě osobní auta na silnici I/35 směrem na Holice. „Nehoda se stala na rovném úseku silnice nedaleko motorestu Koliba, její příčinu vyšetřujeme,“ řekl policista. Následky srážky byly rozsáhlé – jeden člověk zemřel, další dva utrpěli vážná zranění. „Jedna žena středně těžké poranění a dvě děti byly při nehodě zraněné lehce,“ doplnila mluvčí královéhradeckých záchranářů Anna Krempová. Kvůli havárii byl důležitý tah přes dvě hodiny uzavřen.