Po sporu s městem může motocyklové muzeum představit novinky

České Budějovice – Motocyklové muzeum Petra Hošťálka zůstává na Piaristickém náměstí v centru Českých Budějovic. Vedení města se původně chtělo zbavit sbírky považované odborníky za jednu z nejvýznamnějších v Česku, nakonec však ustoupilo tlaku veřejnosti a naopak navázalo s majitelem sbírky užší spolupráci. Do města se proto budou sjíždět milovníci jedné stopy nejméně dalších pět let. Muzeum bude po zimní přestávce opět přístupné od 1. dubna.

Díky příslibu nové nájemní smlouvy na pět až deset let mohl provozovatel Jihočeského motocyklového muzea Petr Hošťálek svoji expozici před novou sezonou řádně vylepšit. „Po 14 letech trvání expozice jsme opravili omítky a vymalovali, posílilo se i osvětlení,“ uvedl motoristický publicista, historik a grafik Hošťálek. Návštěvníci se mohou těšit také na nový exponát – dánský motocykl Nimbus se sidecarem. „Dostal novou sidecaru, doufám, že to všechno stihneme, probíhají poslední práce - lakování, montáž, už se na to těším,“ řekl Petr Hošťálek.

Budějovická radnice se chtěla motocyklového muzea zbavit po skončení minulé sezony, když vypršela dosavadní nájemní smlouva. „Turistický ruch v Českých Budějovicích rozhodně nestojí na motocyklovém muzeu,“ tvrdila tehdy náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová. Později však radnice význam sbírky pro město přehodnotila a dala Petru Hošťálkovi nabídku, díky které zůstanou motocykly v Budějovicích. Z majitele sbírky se stal zaměstnanec magistrátu, město naopak má cennou sbírku pronajatu.

Sběratel motocyklů a slavný řidič Petr Hošťálek
Zdroj: ČT24

Jihočeské motocyklové muzeum je podle odborníků jednou z nejvýznamnějších a nejucelenějších sbírek svého druhu. „Je to kvalitní průřez naší motocyklovou produkcí. Povedlo se mu získat do sbírky jihočeské legendy, motorky, co se na jihu Čech vyráběly - hurikany. Na světě existují pouze čtyři kusy, přičemž Hošťálek vlastní tři. Má tam nevídanou sérii mopedů, které se vyráběly v jižních Čechách, získal od pamětníků nejrůznější prototypy,“ zhodnotil Hošťálkovu sbírku kurátor motocyklové expozice Národního technického muzea Arnošt Nezmeškal. Dodal, že jihočeská sbírka má hodnotu především jako celek.

Motocyklové muzeum na Piaristickém náměstí v historickém centru Českých Budějovic ročně navštíví až deset tisíc lidí, z toho asi polovina cizinců. Kromě motocyklů jsou v muzeu jízdní kola, dětská vozítka, ale také modely letadel a mechanických hraček.