Sestra uchovala historické lékařské nástroje, nemocnice je teď vystavila

Opava – Muzeum věnované historii ošetřovatelství otevřeli v areálu Slezské nemocnice v Opavě. Nástroje, se kterými kdysi pracovali zdravotníci, shromažďovala téměř deset let hlavní sestra nemocnice. Teď vedení zdravotnického areálu přemluvila, aby z opuštěného pavilonu učinilo muzeum.

Když Slezská nemocnice v Opavě přišla o dialýzu, získala vhodné prostory pro neobvyklé nemocniční „oddělení“ – zdravotnické muzeum. Hlavní sestra Lenka Hanková přinesla svoji sbírku operačních nástrojů, učebnic i historických sesterských uniforem s čepečkem. Naopak uniformu řádových sester, které po roce 1930 provozovaly v Opavě ošetřovatelskou školu, muzeum zatím nesehnalo.

Muzeum názorně ukazuje, kam se medicína v posledních desetiletích posunula. Takřka středověce působí nástroje – například komplikované zařízení pro nemocné, kteří neudrželi moč. „Navléklo se na penis a nohu a moč odkapávala průběžně 24 hodin. Potom se to vypustilo a vše bylo vyřešeno,“ popsal urolog ze Slezské nemocnice Pavel Vágner, který s nástrojem v mládí ještě pracoval. Dnešní medici by jej však nejspíš použít neuměli.

Expozice zdravotnické historie je otevřena každé úterý, po individuální domluvě s hlavní sestrou je mohou zájemci návštívit i jindy.

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)