Festival Benátská noc se stěhuje do Liberce

Liberec - Hudební festival Benátská noc se po dvaceti letech stěhuje z Malé Skály do nedalekého Liberce. Lidé v Malé Skále si na jednu stranu můžou oddechnout, na druhou stranu ale obec přijde o peníze. Hluku se navíc začínají obávat i lidé žijící v okolí nového areálu.

Nedílnou součástí posledních ročníků oblíbeného festivalu Benátská noc se stalo bláto. Když zapršelo, začala se zvedat i spodní hladina nedaleké Jizery, což situaci ještě víc komplikovalo. Důvodů stěhování je ale víc. „Rozhodlo to především počasí, poslední tři roky byly v blátě. Jsou zde i neshody s majiteli pozemků,“ upřesnil organizátor festivalu Pavel Mikez.

Čtyři dny hlasité muziky spolu s návštěvností zhruba třiceti tisíc návštěvníků každoročně komplikovaly život obce s tisícovkou obyvatel. Na druhou stranu ale Malá Skála dostávala od organizátorů 400 tisíc za pronájem pozemků. O peníze teď přijde. „Bylo to jedno z témat, které místní rozdělovalo,“ podotkl starosta Malé Skály Michal Rezle.

Běžecký areál ve Vesci možná najde letní využití

Letošní jubilejní 20. ročník Benátské noci se tak přesune do běžeckého areálu ve Vesci, který hledá nové možnosti využití. Podle organizátorů je místo ideální. Lidé v okolí se už ale začínají bát hluku. „Čtyři dny hudební produkce do dvou, do tří do rána. Velký provoz bude týden předtím i potom. Stavění pódia je podle zkušeností z Malé Skály hlučná záležitost,“ dodal Jaromír Baxa z Veseckého osadního výboru. Ten navíc kritizuje i to, že je smlouva uzavřená na 10 let, aniž by se počkalo na to, jak dopadne první ročník.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)