Na Šumavě je pohoda

Šumava – Dopoledne na sjezdovce a po obědě výlet na kole. Teplé a slunečné počasí na Šumavě přeje všem rekreačním sportovcům. Lyžařská střediska jsou stále k dispozici všem, kteří ještě nezavrhli zimní sporty. Kdo se jich letos nabažil dostatečně, může se už vrhnout na ty letní. Podobných víkendů na českých horách během roku moc není.

Stejný den, stejná hodina – na lipenských sjezdovkách se lyžuje a jen o kousek dál u přehrady už je jaro. Přestože v noci mrzlo, po obědě teploměry ukazují 21 stupňů. Šumava se v březnu mění v letní Alpy, jen místo na ledovci se lyžuje mnohem níž. „Sníh je ještě dobrý. Nahoře je teda trochu vody, jsou tam louže, ale jinak je to bezvadné,“ pochvaluje si jeden z lyžařů Petr Spáčil. Navzdory teplu se na Šumavě stále lyžuje i na běžkách, dokonce i u Nové Pece. Při plném slunci a ve výšce ani ne 750 metrů nad mořem.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Slunce už opaluje, avšak led na Lipenském jezeře jarním teplotám stále odolává. I když je pro bruslení nebezpečný, nikomu to nevadí. A stačí vyměnit brusle za „inlajny“ a je po problému, na stezce kolem Lipna propadnutí do vody nehrozí. „Krásný, krásný sluníčko, je to pecka,“ je nadšená bruslařka Diana Poláková.

Víkendové počasí přeje všestranným rekreačním sportovcům. „Dopoledne mohou jet na lyže, odpoledne si můžou vzít kolo nebo brusle a vyrazit,“ prohlásil Petr Chalupa ze Skiareálu Lipno a cyklistka Lucie Gerhartová doplnila: „Dneska je to paráda, ani mikinu nepotřebujeme, je teplíčko. Vyjeli jsme jen na odpoledne do Frymburku.“

Počasí láká i k jarní procházce, jen na vodní sporty je ještě brzo.