Napoleonští vojáci obléhali zámek v Ořechově

Ořechov (Uherskohradišťsko) – Nádvoří nově zrekonstruovaného zámku v Ořechově na Uherskohradišťsku dnes obsadili vojáci v uniformách svých předobrazů z dob napoleonských válek. Narozdíl od nich jsou tam ale „kopie“ vítanými hosty, kteří navíc přilákali i zvědavé návštěvníky. Z nesrozumitelných povelů a výstřelů všem zaléhaly uši.

Pro své první letošní setkání si slováckou vesnici vybrali členové 8. historického pluku francouzské řadové pěchoty. „Opakujeme povely, trénujeme s mužstvem, máme řadu nováčků, takže je třeba projít povelovou techniku, secvičit to mužstvo,“ řekl kapitán pluku Kamil Maděra.

Mezi „vojáky“ jsou náctiletí i důchodci z celé republiky. V civilu třeba zedníci nebo učitelé. Čtyřiapadesátiletý zubař Jak Khel přijel až ze čtyři sta kilometrů vzdáleného severočeského Litvínova. Jeho koníček rodině nevadí. „Manželka dělá markytánku našeho pluku. Ta tu bohužel teď nemůže být, protože se připravuje na státnice. Jinak jezdíme spolu,“ říká pěšák.

Připomínka Napoleonova triumfu

Víkendová secvičná v Ořechově připomíná skutečné historické události. Podstatně delší a pro místní obyvatele bolestnější. Po vítězné bitvě u Slavkova přišli Napoleonovi vojáci až sem.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

"Ta mutěnská silnica je velice úzká, a tak dál, a po ní mašíruje pěchota francúzská.„ Takto popisuje píseň tuto konkrétní událost, kdy 2. prosince 1805 Rusové utíkali, a podle legendy se zastavili až ve Skalici za Moravou. A to popisuje ta druhá sloka. “To nebyli Francúzi, aj to byli Rusi. Oni leťá do Uher, jak divoké husy," zazpíval návštěvník a místní hudebník Jiří Pavlica.

Podle Kamila Maděry se ale na místním zámku dobové záznamy o této události nezachovaly.  „V té době byl totiž sýpkou, ale sýpky a podobné objekty byly často navštěvované právě francouzskými vojáky, protože si odtud odváželi suroviny a potraviny pro potřeby armády,“ vysvětlil Maděra.

Dnes v poledne vojáci zrekvírovali vepřový guláš z nejbližší hospody a zdobený stůl ze zámku, aby umožnili řádné stolování svým důstojníkům. Vůně oběda přilákala i hrstku přátel z Vyškova představujících historické nepřátele z ruského mysliveckého pluku. Dobojováno ale letos nemají. Milovníci vojenské historie si totiž letos připomínají 200. výročí Napoleonova tažení do Ruska. I čeští fanoušci vojenské historie se v červnu zúčastní přechodu přes litevskou řeku Němen a následně v srpnu rekonstrukce bitvy u Borodina.