Hezké počasí odlákalo lyžaře na běžky a procházky

Jeseníky - I přes vysoké denní teploty je na hřebenech většiny českých hor stále dostatek sněhu, který je ale mokrý a těžký. Krkonoše nebo Jeseníky slibují, že vleky pojedou ještě o Velikonocích. Nicméně na mnoha místech republiky skončila tímto víkendem lyžařská sezóna a tam, kde se stále lyžuje, se návštěvnost den ode dne snižuje. Na horách se tak mnohde pohybovalo více běžkařů a pěších turistů, než lyžařů na sjezdovkách. Záchranáři nabádají návštěvníky hor, aby byli hlavně ohleduplní a počítali s tím, že je na sjezdovkách stále hodně lidí.

Ode dneška platí v Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí, což v pětibodové stupnici znamená značné nebezpečí. „Přes den jsou na horách vysoké teploty a ani v noci sníh nezmrzl. Je proto těžký a mokrý. V prudkých svazích se začínají dělat trhliny, proto jsme stupeň lavinového nebezpečí zvýšili,“ upřesnil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Jeho kolega Jan Sembdner dodává, že nejvíce ohroženi jsou ti, kteří rádi vyjíždějí mimo značené sjezdovky. „Lavinové nebezpečí jsme zvýšili na stupeň tři, hlavně se jedná o lyžaře ski alpinisty a snowboardisty, protože víme, že v těchto dnech rádi tyto katastry projíždí,“ podotkl.

V mnoha areálech se kvůli klesajícímu počtu lyžařů tak dnes vlek rozjel v tuto sezonu naposledy. „My dneska končíme vzhledem k tomu, že ta návštěvnost je minimální, i když sněhové podmínky jsou stále dobré. Máme zhruba kolem 50 centimetrů až do metru sněhu, je to mix s technickým sněhem,“ uvedl majitel Skiareálu v Karlově Studánce Jiří Sedlář.

Naopak na Červenohorském sedle jezdí všechny vleky. Provozovatelé počítají s tím, že skončí až o Velikonocích. „Je to krásně vysněžené, takže kdo přijel, tak si ráno užil ještě kopec zmrzlý, tři hodinky fantastického lyžování. Na jihu už je trochu problém, to sluníčko tomu dáva zabrat, ale jinak je to ještě stále dobré,“ dodal vedoucí provozu Ski areál Červenohorské sedlo Zdeněk Lysák.

V Krkonoších, kde letos napadlo nejvíc sněhu za posledních pět let, je stále dostatek technického sněhu. „Naše plány jsou jednoznačné. Do konce velikonočních svátků chceme mít kompletně v provozu celý areál,“ dodal náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Na nedalekém Ještědu chtějí ještě sezonu prodloužit, příští víkend už ale nejspíš lyžaři nebudou mít na čem jezdit. „V případě, že nebude zájem lidí, ukončíme během tohoto týdnu provoz areálu,“ podotkl Filip Svrček ze sportovního areálu Ještěd.

Snad vydržíme do konce března, věří některé areály

Spíše nízkou víkendovou návštěvnost hlásí provozovatelé lyžařských areálů ve Zlínském kraji. Lyžaře nepřilákalo v hojnější míře ani slunečné počasí a dostatečné zásoby sněhu.  Mnohá střediska ale zůstanou v provozu i nadále. Slabší zájem o lyžování hlásí středočeská lyžařská střediska. V Monínci a v Chotouni u Prahy se bude ještě lyžovat dva týdny.

Lyžařské areály na Šumavě o víkendu navštívily tisíce lidí. Zatímco dopoledne brázdili sjezdovky, odpoledne vyjížděli prosluněnou krajinou na kolech a in-line bruslích. Přestože o víkendu padaly teplotní rekordy, provozovatelé lyžařských areálů věří tomu, že sezonu ukončí až posledního března. Asi naposledy se ale upravovaly stopy pro běžkaře. Tam, kde se lyžuje, většinou platí mimosezónní ceny, se kterými přijdou vleky až o třetinu levněji.