Policie zadržela pět mužů, kteří vydělali miliony za prodej marihuany

Český Těšín (Karvinsko) - Karvinští policisté rozbili pětičlenný gang, který v Českém Těšíně na Karvinsku organizoval obchod s marihuanou. Prodával ji v restauracích především Polákům, kteří do města pro toto zboží dojížděli. Muži si tak od roku 2009 vydělali pět milionů korun. Uvedla to mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Posledního člena gangu zatkli dnes ráno.

Hlavou skupiny byl podle policie třiatřicetiletý muž. Zaměstnával čtyři dealery, kteří marihuanu nabízeli v celém městě. Zaměřovali se především na restaurace. Dealeři z řad nezaměstnaných a sociálně slabých od muže přebírali pravidelně nadávkovanou drogu. "Pak ji prodávali. Inkasovali 240 korun za sáček, z této částky dostávali 40 korun. Zbytek odevzdávali.

Policisté zjistili, že každý z obviněných od roku 2009 do loňského listopadu prodal minimálně 4 000 sáčků marihuany. „Čtyři muže ve věku od 33 do 40 let jsme před časem zatkli v jednom z nevěstinců. Všichni skončili ve vazbě. Vyslechli si obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami,“ řekla mluvčí. Pátého muže kriminalisté zatkli dnes ráno.

Muž marihuanu pěstoval ve sklepě rodinného domu

Policisté skupinu odhalili především díky dlouhodobému sledování drogové scény v Českém Těšíně. „Před více než rokem jsme zaznamenali v Českém Těšíně zvýšený pohyb Poláků, kteří se k nám vydávali na nákup marihuany. Obchod se postupně rozšířil po celém městě. Droga byla snadno dostupná, zejména v restauračních zařízeních,“ vysvětlila Viačková.

Kriminalisté postupně odhalili několik menších pěstíren a pak zatkli prodejce. Ještě předtím ale zadrželi muže, který marihuanu pěstoval ve sklepě rodinného domu. Zajistili tam 40 rostlin, deset kilogramů již nasušené hmoty a několik dávek pervitinu.