Nemocnice v Ryjicích má výborné výsledky, převodem prý o ně přijde

Ryjice – Na pět set podpisů už shromáždili organizátoři petice proti převedení Nemocnice následné péče v Ryjicích pod Krajskou zdravotní, jak plánuje Ústecký kraj. Hejtmanství tvrdí, že jde o úsporné opatření, které ročně ušetří deset milionů korun z provozních nákladů. Podle lékařů a sester z Ryjic je to ale nereálné a obávají se navíc, že takový krok jen zhorší úroveň péče o pacienty.

Tři čtvrtiny pacientů se z Ryjic vracejí zase domů. I proto považují lékaři a sestry svoji nemocnici za špičkovou a brání se jakémukoliv slučování. „Myslím, že by se měl kraj v první řadě ptát, komu ta změna poslouží. Podle nás to pacient nebude,“ soudí lékařka Petra Kozmová.

Zástupci kraje ale trvají na tom, že jde zatím jen o záměr. „Není důvod vůbec vytvářet spekulace o tom, že by klesla kvalita poskytované péče,“ ujišťuje mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdaléna Hanáčková, v Ryjicích ale uklidňování kraje nevěří. O slučování se má rozhodnout už v květnu a spěch na změnu personálu i správě nemocnice připadá podivný. Podle kraje ale nejde o nic jiného, než o snahu najít úspory. „Pokud by přišli pod krajskou zdravotní, pak by do nich kraj jako takový nemusel dát ani korunu,“ tvrdí mluvčí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ředitel nemocnice Jaroslav Müllner ale nevidí žádné možnosti úspory. Peníze, které chce kraj uspořit, by podle vedení ryjické nemocnice stejně musel zaplatit nový majitel, tedy Krajská zdravotní. Pokud ale, jak odpůrci slučování tvrdí, nemá převod znamenat přesun pacientů jinam. Lidé v Ryjicích spekulují, že rozsáhlý venkovský areál mohl padnout do oka někomu s vlastními zájmy.