Hrochův Týnec tíží obdržený zámek

Hrochův Týnec – Některé obce, které získaly do vlastnictví historické budovy, jsou bezradné. Na opravy nemají peníze a zájemců o koupi se nedostává. V Hrochově Týnci se už přes dva roky marně snaží prodat chátrající zámek z 18. století. Nikdo ani netuší, co s památkou nakonec bude. Problémy s prodejem nechtěných památek mají v Pohledu na Havlíčkobrodsku, tamní zámek prodávají už téměř pět let.

Hrochův Týnec získal od státu malý zámek i s pozemky v roce 2010. Od té doby ale objekt chátrá. „Ono se ze začátku zdálo, jaký ohromný majetek obec dostala…, ale v takovém stavu je to danajský dar,“ říká starosta Miloslav Besperát (Nestr.). Špatný stav objektu podtrhuje horní část historické budovy, do níž zatéká. Střecha by totiž potřebovala kompletní renovaci.

S ročním rozpočtem 20 milionů korun obec zámek opravit nemůže. Navíc je sama zadlužena a oprava historické budovy by stála 60 milionů korun. To také představuje jeden z hlavních důvodů, proč se zatím kupec nenašel. Zámek je navíc vzhledem k službám v lokalitě obtížně využitelný.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Opačným případem může být zámek Nové Hrady, který v devadesátých letech minulého století koupil Petr Kučera ve zbědovaném stavu a opravil. V současnosti funguje včetně prohlídek a kulturních akcí. Bohužel, tak šťastný konec zámek v Hrochově Týnci zřejmě nečeká.