Středočeské nemocnice dostanou 130 milionů

Střední Čechy – Další desítky milionů korun posílá Středočeský kraj nemocnicím, které zřizuje. Schválili to radní přes odpor opozice. Ta tvrdí, že některým ztrátám šlo zabránit třeba dohodou s pojišťovnami a další dotace bez koncepční změny podle ní nic nevyřeší. Většinu peněz si rozdělí nemocnice v Příbrami a Kladně. Část peněz jde na rekonstrukci zastaralých pavilonů a výstavbu nových. Zbylých zhruba 40 milionů mají nemocnice na provoz.

„Nové prostory pojišťovny zatím nezohledňují ve svých platbách, kraj tedy jako zřizovatel pokrývá zvýšené provozní náklady,“ nechal se slyšet středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Příbram i Kladno už milionové dotace na pavilony dostaly v minulosti, teď ale kvůli nedohodě s pojišťovnami potřebují další. Opozice je proti, podle ní jednorázová dotace nic neřeší a kraj do zdravotnických zařízení bude muset sypat další miliony.

Nemocnice dostanou peníze částečně z rozpočtového přebytku, kraj tvrdí, že mu z loňska zbylo víc než jeden a půl miliardy. Hejtman Rath upřesnil, že v tuto chvíli je to 1,6 miliardy korun. Opozice kontruje, že po odečtení výdajů, se kterými už počítají uzavřené smlouvy, kraji zbývá jen 300 milionů. Návrh, aby si peníze nechal na horší časy, ale neprošel.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)