Dvůr Králové aspiruje na Ropáka roku i na milionovou pokutu

Dvůr Králové nad Labem – Jedním z adeptů na letošní ekologickou anticenu Ropák roku je Dvůr Králové nad Labem. A to za odstávku čističky odpadních vod na začátku února. Kvůli sporu radnice a provozovatele zařízení vytékaly splašky ze šestnáctitisícového města přes dva dny přímo do Labe. Na zasílání návrhů na podobné kandidáty zbývá už jen týden.

Královédvorská čistička se zastavila 6. února. Tuny kalů, odpadů a chemických látek plnily koryto Labe celých 60 hodin. „Rozbory prokázaly, že odstávka čistírny se projevila na toku řeky Labe zvýšeným znečištěním v ukazateli amoniakální dusík,“ uvedla ředitelka České inspekce životního prostředí Hradec Králové Jana Samková. Inspekce může uložit pokutu až 5 milionů korun. Kromě toho ale městu hrozí další ostuda, skupina místních lidí navrhla radnici na titul Ropák roku.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Svůj díl odpovědnosti mají ale i další státní úřady, třeba ministerstvo zemědělství nebo vodoprávní úřad. Radnice je požádala o pomoc, podle místostarosty Jana Béma (ODS) však selhaly: „Nikdo nevěděl, co máme vlastně činit, nikdo nám nedokázal poradit. Všichni nám říkali, že čistit nepřestanou.“

Uplynul již víc než měsíc a obě strany se k řešení sporu o to, kolik má město za čištění vody vlastně platit, vůbec nepřiblížily. „Obě dvě strany se 8. února zavázaly, že ustanoví pracovní skupinu. Zástupce za město tam delegované máme, čekáme na zástupce protistrany,“ dodal místostarosta. Ředitel čističky Aleš Morávek to však vidí jinak: „Zástupce naší strany z této pracovní skupiny odstoupil, neboť v ní neviděl žádný smysl pro další jednání.“

Město a provozovatel čističky se tak zatím dokážou shodnout jenom na tom, že nastal nejvyšší čas konečně zasednout k jednacímu stolu.