Kraj překvapilo, že při proměně lázní na galerii musí udělat nové interiéry

Liberec – Náklady na rekonstrukci libereckých lázní a jejich proměny na krajskou galerii se zvednou o více než 40 milionů proti původním předpokladům. Rekonstrukce památky z počátku minulého století přijde na 380 milionů korun. Firma slibuje, že rozpočet dodrží, ani to ale nestačí. Objekt lázní opravuje město, pak je ale předá kraji, který galerii zařídí. Liberecký kraj až nyní informoval, že na dalších asi 42 milionů korun přijde vybavení galerie. Politici nyní řeší, kdo vzniklý rozdíl v investici zavinil, a především kde vzít peníze. Rekonstrukce lázní má skončit v roce 2013, nová galerie pak otevře o rok později.

„Město jako takové staví projekt, který byl nasmlouván s Libereckým krajem, a kraj prostě vybavení nepožadoval,“ konstatoval náměstek liberecké primátorky Lukáš Martin (ČSSD). Krajský zastupitel Martin Půta (SLK) navíc překvapení kraje z toho, že v objektu nejsou zařízené interiéry a že je třeba sehnat dalších 40 milionů korun, považuje rovněž za velmi překvapující.

Město odmítá, že by se stavba prodražovala, kraj zas popírá, že na vybavení zapomněl. Na výstavní prostory i zázemí teď peníze shání a náklady chce snížit. „My tyto peníze v rozpočtu pro letošní rok nemáme, to znamená, že je budeme nárokovat na příští rok,“ podotkla náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová (SOS). Dodala, že projekt bude hotový do měsíce a pak bude zřejmá přesná suma.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Už před rokem současná liberecká opozice označila smlouvy jako nevýhodné a teď se podle ní obavy potvrzují a projekt prodražuje. „Jedním z důvodů, proč jsem odmítl podepsat smlouvy na tyto projekty, byla i nedostatečně podrobně připravená dokumentace a to jen potvrzuje naše podezření,“ prohlásil liberecký zastupitel a bývalý primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec).