S příchodem jara se ve Varnsdorfu znovu chystá protest

Varnsdorf – Po relativně klidné zimě začíná Varnsdorf znovu řešit otázku sociálně slabých. Desítky lidí se přestěhovaly z ubytoven do pronajatých bytů, kde nejsou pod takovým dohledem. Ve Varnsdorfu loni demonstrovaly stovky lidí před dvěma ubytovnami, ty jsou dnes poloprázdné. Více než šedesátka jejich obyvatel se přestěhovala do několika panelových domů v sousedství. Město se obává vzniku nových problémů a následných nepokojů.

„Tím, že nejsou pod kontrolou jako na ubytovnách, nemáme žádné možnosti, jak se s těmito lidmi domluvit,“ tvrdí mluvčí města Romana Macová. Starousedlíci si začínají stěžovat na nepořádek a hluk, na Silvestra se mezi domy měl odehrát i útok s rasovým podtextem. Kvůli nové problémové lokalitě už chystají místní obyvatelé další protest, na hlavním náměstí se uskuteční příští sobotu. „Máme pocit, že vzniká nové ghetto, život v panelácích je tady dnes obrovský problém,“ tvrdí pořadatel protestu Petr Heinrich.

Za hlavní důvod loňských demonstrací se deklaroval příliv nepřizpůsobivých obyvatel z celé České republiky. Průzkum Agentury pro sociální začleňování ale prokázal, že migrace se týká ze 70 procent přesunu mezi městy na Šluknovsku. „Spíš jde o problém, že města si tento problém tak trochu přehazují,“ dodává ředitel agentury Martin Šimáček. Agentura chce starostům poradit, jak vyjednávat s majiteli bytů, zlepšit sociální služby a pracovat s mládeží.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)