Rychlostní silnice R49 zařazena do TEN-T, stavba může znovu začít

Praha – Česko v Evropské komisi prosadilo zlínskou silnici R49 mezi prioritní stavby v evropské dopravní síti TEN-T. Stát tak může počítat s unijním příspěvkem na její výstavbu, která v současnosti stojí právě kvůli penězům. Dělníci by se mohli na staveniště vrátit po roce 2014. Komise do transevropské dopravní sítě zařadila také silnici R6, která na R49 navazuje na hranicích a pokračuje na Slovensku. Agentura ČTK včera mylně uvedla, že do dopravní sítě TEN-T byla zařazena i karlovarská silnice R6, podle ministerstva dopravy jde ale o slovenský úsek. Ministr dopravy Pavel Dobeš oznámil, že chce na čtvrteční radě ministrů dopravy prosadit do sítě TEN-T i některé další projekty včetně výstavby tzv. severní dálniční trasy Praha–Brno–Ostrava po dálnicích a rychlostních silnicích D11, R35 a R43. S jejich podporou zatím Evropská komise nepočítá.

Nedostatek peněz na velké dopravní stavby trápí v posledních letech celé Česko. Rychlostní silnice R49, která má vést od tzv. Moravské křižovatky napříč Valašskem k Horní Lidči na hranice se Slovenskem, může výrazně odlehčit například jihomoravské silnici I/50, po které dnes jezdí většina aut mířících z Čech a jižní Moravy do severnějších částí Slovenska. Zatím však není dokončen ani nejmenší kousek R49.

Transevropskou dopravní sítí se budou na čtvrtečním setkání zabývat unijní ministři dopravy. Pavel Dobeš by chtěl do TEN-T prosadit ještě několik českých staveb – železniční koridor i dálniční spojení z Prahy do Lince, rychlostní silnice R35 a R43, jejichž výstavba má umožnit alternativní spojení mezi Prahou, Brnem a Ostravou k dálnici D1, nebo rekonstrukci přeshraničních železničních tratí Děčín–Drážďany a Břeclav–Vídeň. S nimi zatím EU nepočítá a pokud se situace nezmění, v dohledné době se stavět nebudou.

Ministr dopravy je ale přesvědčen, že ani seznam, který dávají evropští politici dohromady, nebude zcela neměnný. Pokud se mu nepodaří prosadit například jihočeskou D3, může se v evropské síti objevit někdy jindy. Již dříve oznámila Evropská komise, že mezi prioritní stavby zařadila železnici z Prahy přes Plzeň a Domažlice do Bavorska.