V obcích na Karvinsku nahradili policii bezpečnostní agenturou

Karviná - Už tři malé obce v Moravskoslezském kraji nechávají své ulice hlídat bezpečnostní agenturou. Dozor státní policie jim nestačí a založit vlastní služebnu je pro ně příliš nákladné. Právníci ale upozorňují na to, že pracovníci ochranky nemají o nic větší práva než běžní občané.

Stonavu na Karvinsku obcházejí pracovníci bezpečnostní služby třetí týden, už přistihli zloděje při vloupání do rodinného domu. Podle slov starosty Ondřeje Febera dostala policie 100 tisíc korun na benzin, v obci se prý ale kriminalita stále zhoršuje. Nejbližší služebna je v 5 kilometrů vzdálené Horní Suché. Starosta tvrdí, že jejich počet nestačí a v noci se musí občané obracet na polici v Havířově. Ministerstvo vnitra ale oponuje, že policie „v tomto teritoriu dělá standardní činnosti a je dostupná jako v jiných teritoriích“.

To v Bolaticích na Opavsku hlídá soukromá bezpečnostní agentura ulice už přes 10 let. Muži v černém nahradili před několika lety obecní policii. Podle radních služby agentury vyjdou čtyřikrát levněji než vlastní strážníci. Pracovníci agentury navíc s policií úzce spolupracují.

Reportáž Dagmar Famfulíkové a Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Právníci ale připomínají, že ani pracovníci bezpečnostních agentur najatí obcí nemají žádné větší pravomoci. Podle Tomáše Krásného nesmějí použít donucovacích prostředků, jako zbraní a želízek, nesmějí řešit přestupky, zadržovat osoby na dobu delší než nutnou pro příjezd policie. Obce si i přesto služby bezpečnostních agentur chválí. V Bolaticích a sousedních Štěpánkovicích ušetří i tím, že si příjezd soukromé ochranky objednávají podle potřeby.