„Ledový muž“ ze Žďáru vydržel v kryokomoře přes čtvrt hodiny

Žďár nad Sázavou - Nového rekordmana má Žďár nad Sázavou. Miroslav Bernard vydržel v kryokomoře při průměrné teplotě minus 140 stupňů Celsia 15 minut a 39 sekund. Překonal tak dosavadní rekord Petra Kociána s hodnotou 13 minut a 11 vteřin při průměrné teplotě minus 122 stupňů Celsia. Informoval o tom Vilém Doležal z pelhřimovské agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy.

„Průměrná teplota znamená, že během pokusu kolísala v rozmezí od 135 do 145 stupňů pod nulou,“ uvedl Doležal. Bernard vstoupil do zařízení s extrémně nízkou teplotou v krátkých kalhotách, podkolenkách, čelence, rukavicích a s rouškou přes obličej, na nohou měl dřeváky. „Byl však bez trička,“ podotkl Doležal. Pokus se konal pod dozorem lékaře.

Pro Miroslava Bernarda není ale otužování v extrémních teplotách kratochvílí, kterou si dopřává jen tak ve volném čase. Kryokomoru začal navštěvovat ze zdravotních důvodů. „Měl jsem potíže s ramenem, nemohl jsem s ním hýbat, ležet na boku, vše mi působilo bolesti. Lékař mi řekl, že se to dá řešit injekčně nebo operačně. V té době jsem se náhodou dozvěděl, že ve Žďáře je nově v provozu kryokomora, tak jsem se rozhodl to vyzkoušet,“ říká Bernard a dodává, že už po pěti vstupech se jeho problémy rapidně zlepšily, a tak u toho zůstal.

Na překonání rekordu se nijak zvlášť nepřipravoval. „Nějakou dobu jsem trénoval, bylo to vlastně jen navštěvování komory z těch zdravotních důvodů, postupně jsem stupňoval jak teplotu, tak čas. Pak jsem se začal zajímat, jestli náhodou někdo nevytvořil nějaký rekord, a tím to vlastně všechno vzniklo,“ dodává Bernard.

Říká, že na délku pobytu v kryokomoře má vliv, jak je na tom člověk fyzicky i psychicky po celém dni. Pokud je v klidu, vydrží déle. „Nelze jít přes bolest, nelze se tam zavřít a říct si, že vylezu až za deset minut,“ říká Bernard. Prvními varovnými příznaky pro opuštění komory je pálení, které se stupňuje v bolest. „A to už je špatně, to už může dojít k omrznutí,“ vysvětluje. Při pobytu v kryokomoře je otužilec v neustálém spojení s lékařem a jakmile cítí první příznaky, komoru opouští.   

Podle prezidenta agentury Dobrý den Miroslava Marka se překonání českého rekordu dalo očekávat. „Bernard měl na svém kontě už při svých tréninkových pobytech v kryokomoře časy kolem 15 minut. Možná se jedná i o světový rekord, ale nebudeme předbíhat,“ řekl Marek. Pobyty v kryokomoře, které by měly prospívat zdraví, jsou podle něj poměrně módní záležitostí, takže světové rekordy se často mění.