Místo nových silnic jdou miliony na úklid černých skládek

Pardubice – Příkopy podél silnic a také okolí některých odpočívadel v Pardubickém kraji připomínají po zimě skládku. Cestáři zahájili úklid, který je bude stát hodně času a především miliony korun. Je paradoxní, že se nepořádní lidé vyhazováním odpadků podél silnic připravují o kvalitnější vozovky – právě na jejich údržbu by jinak šly miliony věnované zbytečnému úklidu. Správně by měli úklid zaplatit lidé, kteří odpadky do příkopů naházeli. Jejich dohledání je však takřka nemožné.

Zatímco stromové aleje cestáři často od silnic odstraňují, lidé si rychle vytvářejí náhradu z odpadků. Ty však silnice nezkrášlují ani nestíní před sluncem a silničářům nezbývá než pustit se do úklidu. Lidé podle jejich zkušeností odhazují do příkopu vše možné – televize, lednice, dětské kočárky i uhynulá zvířata.

Policie není schopna původce černých skládek u silnic dohledat a silniční správa už ztratila veškeré naděje, že by se mohla dočkat pomoci. „Podání oznámení na policii nám nic nepřinese – pouze ztrátu času,“ podotkl provozní vedoucí SÚS Pardubického kraje Marian Cvrkal. Jeho chrudimský kolega Jiří Mašík vzpomněl na jediný případ, kdy se podařilo pachatele vypátrat: „V hromadě byla krabice od televize, kde byla ještě adresa.“

V popeláře se nyní proměňují zaměstnanci silniční správy, kteří během zimních měsíců hráli na silnicích často tu nejdůležitější roli – řidiči sypačů. Odpadky musí z příkopů vybrat, potom je odvážejí na skutečné skládky nebo do spaloven. „Teď na jaře a přes léto dělají tuto práci,“ uvedl Jaroslav Vojta z krajské silniční správy.

Řidiči, kteří nejsou schopni dojet na oficiální skládku, připravují silničáře o hodně peněz. „V rámci silniční sítě Pardubického kraje stojí sběr a likvidace odpadu pět milionů korun za rok,“ vyčíslil Marian Cvrkal, kolik peněz nemůže jít na opravy vozovek. Částka odpovídá dvoukilometrovému úseku silnice se zcela novým povrchem.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)