Revoltu za propuštěné učitele vyhráli gymnazisté

Litoměřice – Spory na litoměřickém gymnáziu končí, do práce se vrátili učitelé, kteří od bývalé ředitelky Evy Bulasové dostali výpověď na základě auditu za více než 160 tisíc korun, podle nového ředitele ale v rozporu se zákonem. Jejich přijetí zpět do zaměstnaneckého poměru bude stát další desítky tisíc korun, škola totiž pedagogům musí doplatit ušlou mzdu za víc než půl roku. Protože s tím její rozpočet nepočítal, hrozí gymnáziu finanční problémy.

Po propuštění pedagogů před několika měsíci se do celé věci vložili studenti, stávkovali a hlasitě požadovali návrat pedagogů. Protesty nakonec role aktérů otočily, když ředitelka Bulasová, která se k celé věci odmítla vyjádřit, ze školy odešla a učitelé se nyní vrací. „Já jsem si jednoduše i bez pomoci právníků vyhodnotil, že jejich propuštění nebylo v souladu se zákoníkem práce,“ dodává nový ředitel Miloš Štyks.

Studenti tak po sedmi měsících přestávají držet stávkovou pohotovost. Dlouhodobé spory ale školu poznamenaly. V kanceláři ředitele se v letošním školním roce vystřídali tři lidé, zaměstnanci jsou rozhádaní a chybějí peníze. I ředitel Štyks připouští, že celá záležitost se na atmosféře ve škole musela podepsat. Radní Ústeckého kraje Petr Jakubec (ČSSD) ale uklidňuje: „Pokud se škola dostane do nějaké nezaviněné situace, tak zřizovatel vždy pomůže.“

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)