Příbram prodává majetek podle korupční směrnice, tvrdí právník

Příbram - Příbramská radnice prodává městský majetek podle směrnice, která umožňuje korupci, prohlásil při veřejné debatě vedení města v příbramském kině právník a bývalý radní Vladimír Kyselák. Město podle něj kvůli směrnici nemůže prodávat majetek dražbou, ale jen obálkovou metodou. Zástupci radnice obvinění odmítli. S prodejem formou dražby údajně neměli zkušenosti, navíc to podle nich dosud nikdo nenavrhl. Diskusi s vedením radnice zorganizovali příbramští podnikatelé. Bouřlivé debatě s ostrou výměnou názorů přihlíželo asi dvě stě lidí. Hlavním tématem byl kontroverzní prodej polikliniky.

Vnitřní směrnice schválená městskou radou, která shrnuje zásady pro zadávání veřejných zakázek, je podle Kyseláka „děravá jako sýr“ a jde o „právní výsměch“. „Jste naprosto jistí ve svém bytí a nekontrolovatelní,“ prohlásil Kyselák v debatě zástupců města s místními podnikateli. Starosta Josef Řihák (ČSSD) se podivil tomu, proč dražbu nenavrhla opozice.

S touto možností podle něj přišel až nyní Jindřich Vařeka ze společnosti Ravak, která chtěla koupit budovu I. polikliniky. V soutěži ale zvítězila plzeňská firma Triticum. Prodej kritizují lékaři a část veřejnosti.

Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, později soutěž napadly kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbí se jim, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Soutěž na prodej polikliniky prověřuje policie, převod budovy navíc blokovala žaloba na určení vlastnického práva, kterou jako účastník řízení podala firma Rodiso. Řihák uvedl, že majetek je již odblokován a nový vlastník si ho převezme v pátek. Kyselák ale upozornil na to, že soud může ještě stále nařídit, aby byl majetek vrácen městu. Diskutující se také ptali, kdo prodej polikliniky navrhl. Zástupci města na to neuměli odpovědět. Podle Řiháka návrh poprvé zazněl na poradě starosty, kde se ale projednává velké množství materiálů.

Kyselák míní, že město se zbytečně zbavuje majetku a zbývají mu už jen školy, školky a několik málo budov. Nemovitosti se podle něj navíc prodávají nahodile, a nikoli podle předem stanoveného plánu. Podle Řiháka je prodej majetku nutný, protože město nemá na údržbu všech nemovitostí. „Přišla krize a spousta měst majetek, který nepotřebuje ke své činnosti, prodává, aby mohla zachovat a zlepšit ostatní majetek,“ oponoval Řihák.