Jarní výlovy začaly, ryby patří i na velikonoční tabuli

Klatovy – Obyvatelé rybníků na Klatovsku se stěhují. Někteří skončí v chovných rybníkách, jiní na talířích. Místní rybáři začali jarní výlovy, první přišel na řadu rybník v Petrovičkách, kde se rybáři zaměřili na malé kapry a amury. Na trhu se ryby z jihozápadu Čech objeví těsně před Velikonocemi. Většina však zamíří do zahraničí, kde stále přežívá tradice velikonoční ryby. Naopak v Česku na jaře příliš velký zájem o tradiční pokrm není, přestože je ryba teď podle rybářů chutnější než o Vánocích.

Práce při jarních výlovech není podle rybářů o mnoho jednodušší než na podzim. Je sice o něco klidnější, riziko nachlazení je ale na jaře možná ještě vážnější než na podzim. „Voda je ještě studenější, ale sluníčko už má sílu,“ poukázal rybář Tomáš Mašek.

Z šedesáti vodních ploch loví rybáři všechny druhy ryb, které v nich žijí – kapry, amury, tolstobiky i dravce. Většinu z nich stěhují do chovných rybníků, část ale zamíří na trh. „Na Velikonoce budeme lovit tři až čtyři rybníky – 30 tun. To pokryje poptávku po jarní rybě,“ upřesnil Miroslav Šmrha ze společnosti Klatovské Rybářství.

Protože však v Česku na mnoha místech vymizela tradice velikonoční ryby, zamíří dvě třetiny úlovku na zahraniční pulty. Rybáři se nezájmu o jarní ryby podivují, poukazují, že je teď maso chutnější než o Vánocích. „Ryba je celou zimu v klidu, ale nepřijímá potravu,“ vysvětlil Miroslav Šmrha.

Jarní výlovy budou pokračovat i po Velikonocích, potom už zejména pro chov. Rybáři svoji práci završí na konci dubna.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)