Chtějí mu zbourat vilu, tak s městem bojuje

Pardubice - Podnikatel Miloš Holeček si v Pardubicích postavil načerno vilu, město proto nařídilo její demolici. Holeček tomu chce zabránit, a tak na oplátku blokuje rekonstrukci městské pasáže. Ve sporu s pardubickou radnicí je podnikatel už několit let, nechce si nechat zbourat dům, a tak kontruje.

Holeček si postavil vilu za deset milionů bez řádného povolení. Město proto nařídilo její zbourání, ale podnikatel se brání. Vlastní také řadu dalších nemovitostí, mimo jiné i pozemek vedle historické pasáže, kterou město opravuje. Stavbaři pozemek využívali po dohodě s podnikatelem, ten si to teď ale rozmyslel. Přestřihl jedinou zásobovací tepnu městské stavby, průjezd totiž zakázal.

Stavební firmy některé práce přerušily, navíc ale hrozí, že se rekonstrukce historické pasáže zastaví úplně. „Není vyloučeno, že nebudou schopni tu stavbu dokončit. Takže opravdu je to klíčová věc,“ vysvětlila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková. Spor připomíná spíš zákopovou válku. Podnikatel i město totiž čekají, co udělá druhá strana, a zároveň se radí s právníky.

Miloš Holeček odmítá, že by městu vracel úder. S nařízeným bouráním jeho vily to podle něj nesouvisí. Pravdou ale je, že rekonstrukci pasáže zablokoval jen několik dní po demoličním rozhodnutí. „Vyčkáváme, snažíme se najít lidské řešení, abychom nemuseli přistoupit k nějakým soudním sporům,“ řekl ředitel Městského rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát. Podnikatel tvrdí, že se s městem na dalším postupu chce dohodnout do konce tohoto týdne. Stavbaři mezitím upravují harmonogram svých prací.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)