Na Labské boudě proběhlo cvičení lavinových psů

Krkonoše – Horští záchranáři cvičí na Labské boudě v Krkonoších lavinové psy. Učí se zachraňovat lidi pohřbené pod sněhem. Sjeli se tam kynologové z Česka, Slovenska a Polska. Dnes trénovali v terénu a počasí jim moc nepomáhalo.

Lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Krkonoše informoval, že se sjelo 25 psovodů z horské služby, od státní i městské policie a přijeli také hosté ze Slovenska a z Polska. Výcvik psa zabere zhruba dva roky. Nejdůležitější podle psovodů je zajistit, aby bral vyhledávání lidí jako hru.

„Bereme štěňátka osm až deset týdnů stará, na základě chuti pracovat a loveckého pudu se je snažíme odhadnout a použít do výcviku,“ popsal hlavní kynolog Horské záchranné služby SR Ján Žižka. U českých horských záchranářů slouží celkem dvanáct psů. Na rozdíl třeba od Slováků, kteří používají výhradně německé ovčáky, je u nás výběr plemen pestřejší.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Záchranář Lukáš Galo říká, že pes může najít člověka čtyři metry hluboko, ale nemusí ho najít třicet centimetrů pod sněhem. Záleží na tom, jak pachy prostupují sněhovými vrstvami nahoru. Letos u nás laviny zasypaly jediného člověka – snowboardistu v Beskydech. Toho se nakonec podařilo zachránit. Naposledy lavina zabíjela v Krkonoších před čtyřmi lety. Za uplynulých deset let zachraňovala horská služba lidi ze sněhu celkem třináctkrát. Z dvaceti zavalených nepřežilo devět.