Skončí na Liberecku víceletá gymnázia?

Liberecko – Jen pěti procentům žáků dovolí Liberecký kraj studovat na víceletých gymnáziích. Počítá s tím plán reformy tamního školství, který schválili krajští zastupitelé. Proti tomu se postavili někteří starostové. Znamenalo by to konec až poloviny víceletých gymnázií v kraji.

Dětí ubývá, tříd ale zůstává pořád stejně a na gymnáziích by za pár let mohl studovat skoro kdokoliv. To jsou argumenty Libereckého kraje, proč víceletá gymnázia omezit. Dostat by se na ně mělo jenom pět procent dětí v ročníku. Ministerstvo školství přitom doporučuje pět až deset procent. Někteří starostové mluví o likvidaci víceletých gymnázií v kraji.

Primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS) říká, že víceletá gymnázia by tak zůstala jen v těch největších městech. Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) kraji nic nebrání v tom, aby schválil deset procent. V ohrožení je třeba gymnázium ve Frýdlantu. Jakub Štrom z Hejnic cestuje denně hodinu, ježděním do Liberce by strávil tři hodiny. Jiné gymnázium v oblasti není.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Na Frýdlantsku žije 25 tisíc lidí, tak by bylo dost neuvěřitelné, že by bylo možné každý rok naplnit jednu třídu,“ nechala se slyšet ředitelka Gymnázia Frýdlant Alena Hlávková. Podle Libereckého kraje je ale situace neudržitelná. Kromě dětí ubývá i peněz a klesá taky úroveň absolventů škol. Mluvčí ministerstva školství Radek Melichar informoval, že ministerstvo rozhodnutí kraje vítá.

Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství Radek Cikl (ČSSD) podle svých slov nepopírá, že existují mimořádně nadané děti, ale těch je prý tři až pět procent. Pro ně by prý exkluzivní školy měly fungovat. Jednání o podrobnostech zastupitele teprve čeká.