Další měření prokázalo ve fryštácké školce jedovatý azbest

Fryšták – Při dalším měření v mateřské škole ve Fryštáku se prokázal karcinogenní azbest. Školka už je uzavřena, protože tam hygienici před nedávnem naměřili zvýšené koncentrace minerálních vláken. Děti se proto učí v náhradních prostorách. Další měření externí firmy však ve školce zjistilo přítomnost azbestu, píše Zlínský deník.

„V pátek nám bylo oznámeno, že se při měření objevila také vlákna azbestu, a to situaci o dost komplikuje. Na zastupitelstvu jsme jednohlasně odsouhlasili kompletní a trvalou nápravu. Celá budova se musí dekontaminovat a sanovat. Město to vyjde na zhruba 15 milionů korun, ale jde tady hlavně o zdraví dětí, takže se není o čem bavit,“ řekl deníku starosta Lubomír Doležel.

Děti se do školky vrátí zřejmě v říjnu. „Je to na přelomu školních roků, takže budeme muset přijmout nové děti do provizorních prostor, které ale naštěstí máme. Kapacitu 148 dětí si udržíme a dokud to bude nutné, zůstaneme v budově základní školy,“ uvedla ředitelka školky Ilona Staňková. 

Hygienici ve Zlínském kraji objevili zvýšený výskyt minerálních vláken také v základních školách v Karolince a Liptále na Vsetínsku. Tam ovšem zatím kontroly přítomnost azbestu neprokázaly.