Libkova Voda nemusí platit miliony za bioplynovou stanici

Pelhřimov – Malá obec Libkova Voda nemusí zaplatit 2,5 milionu korun nizozemské společnosti Bohemen Grondfonds za neuskutečněnou stavbu bioplynové stanice. Rozhodl tak soud v Pelhřimově, rozsudek ale není pravomocný. Pokud by nakonec Libkova Voda musela zaplatit, tak by to pro obec s 245 obyvateli znamenalo vážné problémy, roční rozpočet je totiž jen 3,2 milionu korun.

Velká bioplynová stanice firmy Bohemen Grondfonds měla vzniknout asi kilometr za obcí. Zastupitelé s její stavbou souhlasili, protože investor slíbil peníze do obecního rozpočtu. Pak se ale začínaly ozývat protesty mezi lidmi a následovaly dvě petice. Odpůrci záměru se báli hlučné a prašné nákladní dopravy, která by podle nich byla spojena s provozem stanice. Vadilo jim také to, že se měl rozlehlý průmyslový areál stavět ve volné krajině.   

Stavbu nakonec loni obyvatelé obce v referendu odmítli, proti výstavbě bylo 111 ze 163 odevzdaných hlasů, přičemž se referenda zúčastnilo přes 87 procent voličů. Kvůli výsledkům referenda rezignovalo celé zastupitelstvo a obec od začátku roku řídí pouze starosta. Nové volby by se měly uskutečnit koncem května nebo začátkem června. Do té doby bude Libkova Voda hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

Podle soudu žalobce nepřesvědčil o tom, že mu vznikla škoda. Firma Bohemen Grondfonds  se ale proti verdiktu zřejmě odvolá, podle jejího právního zástupce totiž obec odmítla návrhy ke spolupráci a nalezení smírného řešení - vzhledem k tomu je prý investice zmařená. Starosta obce Josef Vácha naopak rozsudek přivítal, původně prý počítal s tím, že obec bude muset nějakou náhradu zaplatit. Libkova Voda se u soudu bránila hlavně tím, že investor neměl u předpokládané stavby vyřešeno dopravní napojení - proto bylo stavební řízení už před časem zastaveno.