Plzeňský kraj zrušil tendr na autobusy kvůli úřední chybě

Rokycany - Plzeňský kraj zrušil první výběrové řízení na provozování autobusových linek na svém území. Nezvyklou situaci zapříčinila administrativní chyba, přesněji fakt, že nebyla ve věstníku EU zveřejněna snížená jistina pro soutěžitele. O tendr vypsaný v lednu pro severní Rokycansko byl přitom velký zájem. Nabídku poslalo pět velkých dopravců, zadávací dokumentaci si vyzvedlo 19 firem.

„Rada výběrové řízení v pondělí zrušila kvůli procesním vadám. Nebyla to vina ani kraje, ani Povedu (Plzeňský organizátor veřejné dopravy), ani kanceláře, která to zajišťovala,“ uvedl vedoucí krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava. Kraj po dohodě snížil jistinu, protože nebyla v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. „To bylo nutné oznámit do věstníku EU, kde to bohužel zveřejněno nebylo,“ dodal.

Z konzultace s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže podle Vejpravy vyplynulo, že by mohl některý z dopravců soutěž napadnout a odvolat se. Bylo tedy podle jeho slov i z časového hlediska výhodnější výběrové řízení zrušit a vypsat ho znovu.

Plzeňský kraj je podle Vejpravy regionem, který je stále v přípravách soutěží nejdál v zemi. První výběrová řízení byla vyhlášena pro Radnicko a Zbirožsko, tedy severní Rokycansko. Na podzim ho vyhlásí pro Kralovicko na severu Plzeňska, kam nový dopravce vstoupí v prosinci 2013. Do roku 2019 chce kraj postupně soutěžit všechny autobusové linky, což mu má zajistit finanční úspory a cestujícím pohodlí.