Pořad Den D inspiroval neziskovky k filantropické burze

Pardubice – Občanské sdružení Koalice nevládek Pardubicka přišla s neotřelým nápadem, jak pomoci nevládním neziskovým organizacím oslovit sponzory a dárce na Pardubicku. V době úspor zkoušejí štěstí na takzvané filantropické burze, kde dostávají od podnikatelů odpověď hned poté, co jim veřejně představí své projekty a žádosti o dotace. Peníze pomáhají třeba v sociálních službách.

„Mimo jiné jsme se inspirovali pořadem České televize Den D, kde podnikatelé dávají peníze komukoli, kdo má dobrý nápad,“ uvedla ředitelka Koalice nevládek Pardubicka. Třeba Daniela Morávková z Tyfloservisu žádala o peníze na služby pro zrakově postižené. Zkušenost pro ni byla nová a přiznává velkou trému při svém vystoupení. Otázky a odpovědi pak vystřídalo vypsání symbolických šeků.

„Mně se to líbí hlavně proto, že jde o adresnou záležitost, sponzorství má konkrétního adresáta,“ řekl pro ČT výrobce perníku a porotce Pavel Janoš. Filantropické burzy by se zakrátko mohly objevit i ve Svitavách, Litomyšli nebo Ústí nad Orlicí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)