Vamberk koupí čističku i s majitelem, ukončí tak vleklý spor

Vamberk (Rychnovsko) – Urovnat spor s firmou Premier Servis, která provozuje místní čistírnu odpadních vod, chce město Vamberk. Obě strany se už šest let nedokáží dohodnout na cenách za čistění. Radnice se rozhodla dalším problémům předejít tím, že firmu i s čističkou koupí. Pro Vamberk to ale bude obří investice, na kterou si bude muset půjčit.

Vamberecká radnice má před očima příklad Dvora Králové, kde spory o čistění odpadu vyvrcholily odstavením městské kanalizace od čističky. Městu teď hrozí milionové pokuty za podíl na znečisťování životního prostředí. Vamberk se proto chce vyhnout podobnému vyvrcholení svého sporu s firmou Premier Servis a rozhodl se společnost koupit.

Nákup firmy, která městskou čistírnu odpadních vod vlastní – podle zastupitelů už je hotova smlouva o smlouvě budoucí, zástupce Premier Servisu se však odmítl vyjádřit – bude stát 22 milionů. Představitelé města však mají před očima především výhody, které by měl obchod přinést. Nákupem skončí spor o cenu čistění, ale také zaniknou soudní spory, které dnes město a firma vedou. „Na dlouhé roky to zatíží financování jiných akcí ve městě, nicméně je to věc nezbytná,“ shrnul pohled městské rady starosta Jiří Mazúch.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vamberecké vedení navíc tvrdí, že nákup firmy městu nakonec ušetří, provoz čističky prý bude o dva miliony ročně lacinější. K tomu město nebude muset platit dluh, který nedávno potvrdil soud. „Když budeme kalkulovat s částkou osm milionů, které by stejně město muselo Premier Servisu zaplatit, vychází čistírna na nějakých 14,5 milionu,“ poukázal radní Karel Bačina.

Spor o výši úhrad skončil u soudu loni, firma tvrdila, že jí město dluží dvanáct milionů. Soud dal Premier Servisu za pravdu a nařídil Vamberku zaplatit a zvýšit úhrady. Město poté chtělo postavit vlastní čistírnu odpadních vod, nezískalo však potřebnou dotaci – právě proto, že na území města už čistička stojí.