Bomba v Krkonoších byla funkční, pachatele ale policie nemá

Mladé Buky (Trutnovsko) – Výbušné zařízení, které na své zahradě na podzim nalezl hostinský Luboš Valenta z podkrkonošských Mladých Buků, bylo plně funkční a mělo vybuchnout. Zabránila mu v tom pouze technická závada, zjistili policisté, kteří výbušninu zkoumali. Pachatele ani příčinu, proč by někdo chtěl útočit bombou na restauraci, však už policie zjistit nedokázala.

Události z konce listopadu, kdy se do Mladých Buků sjeli policisté a pyrotechnici a před zásahem na zahradě místní restaurace uzavřeli velkou část obce, už jsou pouhou vzdálenou vzpomínkou. Podle Luboše Valenty, jehož dům a podnik v jednom měla výbušnina poničit, se podobný útok už neopakoval. Hostinský sám však nemá nejmenší představu, co měla výbušnina na podzim symbolizovat. „Nemáme žádné problémy finanční ani konkurenční. Nevíme, vůbec nás nenapadá, z jakého důvodu to tady někdo umístil,“ uvedl muž, který strávil deset let v Indonésii a snímky z Asie dnes zdobí stěny jeho restaurace.

Ke stejnému závěru jako Luboš Valenta ovšem dospěli i policisté, kteří měli zjistit, kdo a proč bombu do Mladých Buků umístil. Dnes už se zdá, jako by rozruch kolem listopadového nálezu už docela utichl. Takové případy přitom česká policie řeší výjimečně. „Minulý rok byli královéhradečtí kriminalisté přizvaní ke třem případům nálezů podezřelých předmětů. Pouze u jednoho z nich – právě v Mladých Bukách – se potvrdilo, že se jednalo o plně funkční systém,“ přiznala policejní mluvčí Ivana Ježková.

Podle odborníků měla výbušnina explodovat, nestalo se tak pouze kvůli technické závadě. Protože má policie prázdné ruce, necítí se Luboš Valenta zcela bezpečně. „Je to nepříjemný. Člověk je trochu v nejistotě,“ poznamenal.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)