Rekonstrukce kladenského divadla se opět komplikuje

Kladno – Herci kladenského divadla, kteří jsou už tři čtvrtě roku vystěhovaní v náhradních prostorách, věří, že se konečně dočkají rekonstrukce divadla. Přesto se situace znovu komplikuje a stavební práce zatím nezačaly. Výběrové řízení totiž zdrželo policejní vyšetřování. Příští týden by ale město mělo vypsat nový tendr.

Původně měly být rekonstrukční práce teď v plném proudu – opravu kladenského divadla ale zdržel nepovedený tendr. Vítěznou firmu město vybralo losováním, jeho průběh ale začala šetřit policie. „Zřejmě existovala dohoda mezi stavebními firmami s tím, že nejspíš uplatili tu firmu, která prováděla losování tak, aby jejich konglomerát byl vždy vylosován,“ informoval kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Radní pak soutěž zrušili a požádali o přezkoumání antimonopolní úřad. Herci v té době už ale byli vystěhovaní v náhradních prostorách divadla Lampion. Tady se o jeviště musí dělit s loutkaři, některé inscenace musely být zrušeny a návštěvnost je poloviční, jak uvedla ředitelka Městského divadla Kladno Blanka Bendlová. Město připravilo novou soutěž, vypíše ji během příštího týdne. Dříve to nešlo, podmínky tendru museli totiž schválit správci evropských fondů.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce 100 let staré budovy je nutností – při každém dešti do ní zatéká, elektroinstalace je v havarijním stavu, statika narušená. Za 150 milionů se zmodernizuje nejen hlavní sál, ale vzniknou taky dvě nové alternativní scény, kavárna nebo nahrávací studio. V provizorních prostorách Lampionu budou muset herci vydržet ještě minimálně další sezonu. Oprava kladenského divadla bude hotová nejdřív v červnu příštího roku.