Lidé na Třinecku protestují kvůli ucpané silnici

Třinecko – Dvacet tisíc aut kolem domů projede každý den obyvatelům obcí na Třinecku, kterými prochází silnice I/11. Ta je pro tento kraj hlavní spojnicí mezi Českem, Polskem a Slovenskem. Dvacet kilometrů tady může zabrat i déle než hodinu času. Situace se nezlepší dříve, než za osm let. Plány totiž dřív s novou silnicí nepočítají.

Trasu denně křižuje přes dvacet tisíc aut včetně tří tisíc kamionů. Hlavní tah je navíc často neprůjezdný i pro auta s majákem. Třeba hasiči z Třince vyjížděli k požáru do nedaleké Vendryně. Kvůli ucpané silnici dorazili na místo pozdě. Problémy mají také velké podniky zaměstnávající desetitisíce lidí.

Špatným zásobováním firem to ale nekončí. Proti záplavě aut bojují hlavně obyvatelé místních obcí. Blokády a protesty zatím nepomohly. Radní a starostové se proto spojili s kolegy na Slovensku a změnu chtějí prosazovat společně. „Situaci řešíme, chceme tady vystavět čtyřproudou komunikaci,“ informoval mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Na cestu čekají Třinečtí desítky let. Pomoci teď mají peníze z evropských fondů. Řidiči se ale po nové silnici projedou nejdřív v roce 2020.