Ostravsko opět trápí smog, ovzduší se zhoršilo i v Praze

Ostrava - Do Moravskoslezského regionu se vrátil smog. Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám dnes ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v kraji signál upozornění. Varuje před možným vznikem smogové situace a vyhlášením signálu regulace. Při něm by už firmy musely dodržovat ekologická opatření. Signál upozornění se vztahuje na Ostravsko a Karvinsko. Ovzduší se zhoršilo i v hlavním městě, nejhůř je na tom Praha 10.

Průměrné denní hodnoty polétavého prachu ráno na některých místech Moravskoslezského regionu více než dvojnásobně překračovaly povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Mezní hranice přitom byla překročena na všech měřicích stanicích. Nejhůře na tom opět byly Věřňovice na Karvinsku - 142 mikrogramů na metr krychlový. Z 15 měřicích stanic byl denní limit více než dvojnásobně překročen na desíti z nich. „Dnes sice očekáváme přechodné snížení hodinových koncentrací prašného aerosolu, průměrné 24hodinové koncentrace však budou v Moravskoslezském kraji nadále překračovat imisní limit,“ uvedli meteorologové.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. ČHMÚ žádá řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) a oxidu dusičitého.

Po ránu se zhoršily rozptylové podmínky také v Praze, hodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový tu byl překročen na pěti místech. Nejhorší situace byla v Průmyslové ulici v Praze 10, kde přístroje naměřily 150 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, limit tu tedy byl překročen trojnásobně. Nadlimitní množství škodlivin v ovzduší hlásí ještě Vršovice, Smíchov, Legerova ulice a lokalita Mlynářka.