Berounsko se bouří proti těžbě plynu

Střední Čechy - Starostové dvacítky obcí na Berounsku spojují síly v boji proti těžbě břidlicového plynu. Americko-australská firma Bas Energy chce v chráněné oblasti Českého krasu začít s průzkumnými vrty. Místním se to nelíbí a podepisují petice.

Lidé se bojí, že by těžba nevratně zasáhla do krajiny Českého krasu, ohroženy by mohly být i podzemní vody. Břidlicový plyn se nachází ve větších hloubkách než zemní plyn, jeho těžba je hlučnější a do vrtů se pod tlakem vstřikují chemikálie.

Předpokládá se, že zásoby břidlicového plynu jsou nejen na Berounsku, ale také ve východních Čechách a na Moravě. Právě v těchto oblastech už ministerstvo životního prostředí těžební průzkum povolilo. Tamní samosprávy si rizika spojená s těžbou neuvědomily včas a protesty začaly až poté, co ministerstvo povolení vydalo.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Obce na Berounsku tomuto chtějí předejít, proto mobilizují masivní odpor už na samém začátku projektu. Firma, která chce v České republice plyn dobývat, obhajuje těžbu argumenty, jako jsou nová pracovní místa nebo příspěvky do rozpočtu obcí. Ekologové ale upozorňují, že ekonomické zájmy nemohou být nadřazeny ochraně životního prostředí. K testovacím vrtům na Berounsku zatím australští těžaři svolení nemají. Ministerstvo je vyzvalo, ať doloží další podklady a stanoviska ochranářů.