ČSSD v Ústí otvírá komise i komunistům, ODS to kritizuje

Ústí nad Labem - Sociální demokracie v Ústí nad Labem, která od minulého týdne vládne městu sama, otevřela komise všem stranám v zastupitelstvu. Bývalý koaliční partner ODS kritizuje to, že poprvé po listopadu 1989 usedli do komisí, které jsou poradním orgánem městské rady, opět komunisté. Sociální demokraté v tom ale vidí nastolení otevřenosti.

Radní za ČSSD Pavel Dlouhý uvedl, že vedení města slýchalo kritiku, že nejsou občané informováni a dostat se k materiálům je obtížné. „Poprvé jsou v komisích města zastoupeny všechny politické subjekty, jsou tam zástupci všech klubů zvolených do zastupitelstva, ale také politických stran mimo zastupitelstvo a zástupci občanských iniciativ. Tak si představujeme otevřenost,“ řekl.

Pětičlenná městská rada odvolala z komisí řadu členů ODS a také ředitele Dopravního podniku města Ústí nad Labem Tomáše Krause, jenž je zároveň předsedou oblastního sdružení ODS. „Dáváme nyní prostor demokracii,“ uvedl Dlouhý. Na rozdíl od ODS změny vítá občanská iniciativa Stop tunelům, která v nich vidí šanci k pozitivním změnám.

Jan Řeřicha a Helena Kubcová
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Radní za ČSSD důrazně odmítli, že by vznikala jakákoli nová koalice. „V tuto chvíli je menšinová vláda, o žádné koalici nejednáme, není to na pořadu dne, a to ani žádný vstup KSČM do rady,“ uvedl radní a šéf ústecké i krajské ČSSD Arno Fišera. Jednobarevná vláda s pěti radními je v tak velkém městě, jako je téměř stotisícové Ústí nad Labem, výjimečná. „Kompetence si rozdělíme mezi sebe, musíme také udělat pořádek v tom, co musí činit politik, co zvládne úředník, o tom, kdo povede městskou policii, budeme jednat,“ uvedl Fišera. Strážníkům šéfoval dosavadní náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS), minulý týden jej společně se stranickou kolegyní Helenou Kubcovou odvolali zastupitelé. Fišera řekl, že ČSSD nebude doplňovat náměstky za každou cenu.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)