Hlavní architektka Pardubic končí, chybovala při zadávání zakázek

Pardubice – Vedoucí Odboru hlavního architekta Pardubic Petra Nacu (čti Naki) opouští na vlastní žádost funkci. Učinila tak krátce poté, co audit zaměřený na zadávání veřejných zakázek odhalil v rámci jejího odboru náznaky účelového rozdělování zakázek a zvýhodňování některých firem. Petra Nacu ale tvrdí, že neodchází kvůli výsledkům auditu, ale z osobních a zdravotních důvodů. Navíc architektka odchází v nejméně vhodnou dobu, kdy její odbor čelí tlakům developerů při přípravě nového územního plánu. Ve hře jsou velmi cenné pozemky v centru města. Pardubický magistrát chce mít nového hlavního architekta nejpozději do konce září.

Na hlavu architektky se snášela kritika především kvůli přerozdělování a rozmělňování zakázek tak, aby nemusela vypisovat výběrová řízení. „Jednak byly rozdělovány veřejné zakázky a výčet zadaných studií a prací jednoznačně preferoval 2 až 3 týmy, které měly mnohonásobně více zakázek než ostatní,“ konstatuje architekt a zastupitel Milan Košař (Pardubáci). Vnitřní audit ukázal, že odbor hlavního architekta města zadal pochybným způsobem několik desítek zakázek a nevypisoval ani poptávková řízení. Utratil při tom statisíce korun. Magistrát za to hlavní architektku Nacu finančně potrestal.

Petra Nacu ale odmítá, že by porušovala vnitřní směrnice magistrátu. „Zadávala jsem zakázky tak, jak mi umožňuje směrnice města, firmám, s nimiž se dobře spolupracuje a které odváděly dobrou práci,“ stojí si za svým odcházející hlavní architektka.

Podle náměstka pardubické primátorky Jindřicha Taubera (ČSSD) je možné, že architektku k rozhodnutí donutily okolnosti kolem tlaku developerů na její odbor kvůli novému územnímu plánu. Jeho kolega z řad primátorčiných náměstků Martin Bílek dodal pro ČT: „Není vůbec dobře, že vedoucí odboru hlavního architekta odchází v této době.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)