Kovové srdce Boršova přelstilo zloděje i totalitu, teď se znovu rozbuší

Boršov nad Vltavou – Legendární osmdesátikilový zvon zasvěcený Janu Nepomuckému se dnes vrátil do Boršova nad Vltavou. Z tamní zvoničky ho loni ukradli zloději, podle kriminalistů jednali na přímou objednávku rakouského sběratele. Po pěti měsících v policejním skladu putuje zpátky pod svou střechu, a vrací se sem už podruhé. V prvním případě ho sundali sami místní, aby neskončil v německých výrobnách děl během druhé světové války.

V loňském roce ukradla zvon čtveřice zlodějů. Půl roku ležel zakopaný v písku, když ho ale chtěli odvézt autem, neunikli zraku místních, kteří zavolali policisty. Ti už tři muže a ženu obvinili. Cenný historický náklad Boršovští nastěhovali do místní obřadní síně, kde ho očistí, aby mohl být za týden zavěšen do zvoničky. Současně ho potřetí posvětí. „Bude to na den přesně, kdy se před 70 lety musely v Čechách odevzdat všechny zvony tehdejší protektorátní moci,“ upozornil starosta Jan Zeman (Nez). Radnice slibuje, že zvon zabezpečí tak, aby mu při dalším stěhování nepuklo jeho kovové srdce - do zvoničky ho přivaří.

Jen málokterý český zvon má za sebou tak pohnutou historii. Jeho pouť se měla završit v roce 1887, kdy ho do zvoničky zavěsili. Jenže když se na začátku 2. světové války začaly v okolí přesouvat jednotky Wehrmachtu, místní ho v tajnosti odmontovali a ukryli ve stodole u Štiků. Bránili svůj zvon před osudem jiných zvonů, které německá armáda roztavila pro výrobu děl. Podle starosty byl znovu zavěšen a vysvěcen v červenci roku 1945. Zvonit ale mohl jen tři roky, po celou éru komunismu převážně mlčel.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)