Začíná sezona farmářských trhů

Jilemnice – Po zimní přestávce opět začíná sezona farmářských trhů. Už dnes lidi mohli nakoupit třeba v podkrkonošské Jilemnici. Až do podzimu se tam trhy budou opakovat každý druhý pátek. Stánkaři nabízejí uzeninu vyrobenou ze skutečného masa, med včelařů z Podzvičinska v okolí Hořic, domácí knedlíky z Vrchlabí bez éček a dochucovadel a koncem dubna přibude i čerstvá zelenina z Poděbradska. Zájem lidí o čerstvé regionální potraviny roste všude.

V Jilemnici návštěvníci farmářských trhů seženou přímo od chovatele i vejce s cenou čtyři koruny za kus – v současné době bezkonkurenční cena. Se žampiony přijela na trh Jana Danko z Chrudimska. Od půl jedné v noci je sklízela, teď je prodává. V dalších dnech ji čekají další trhy. Řetězcům nedodává. Zájem přitom není ani na jedné straně.

Farmářských trhů v Libereckém kraji stále přibývá, zákazníkům nevadí ani někdy vyšší cena. Trhy už začaly taky v České Lípě a do konce března začnou i v Liberci. V dalších městech se stánkaři objeví během dubna nebo května a letos poprvé lidi nakoupí od farmářů taky v Lomnici nad Popelkou a v Novém Boru. Trhy potrvají zase až do podzimu.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)