V Moravskoslezském kraji se stále špatně dýchá

Ostrava - Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji stále nejsou dobré a lidé dýchají více nečistot, než povolují normy. Přípustné koncentrace polétavého prachu PM10 byly dnes ráno překročeny na všech 15 měřicích stanicích v kraji. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejhorší situace je v Bohumíně a Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace prašného aerosolu dosáhla 131 mikrogramů na metr čtvereční. Povolená mez je přitom 50 mikrogramů. Podle meteorologů se přitom stav nezlepší ani dnes. „Nepředpokládáme významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu zůstanou s velkou pravděpodobností nadlimitní,“ uvedli meteorologové.

Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám platí od pátku na Ostravsku a Karvinsku signál upozornění. Ten varuje před možností, že nastane smogová situace. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.