Vodník Bečvoch zahájil ve Vsetíně vodáckou sezonu

Vsetín – Vodáckou sezonu na řece Bečvě zahájila recesistická plavba pirátů a námořníků. Klíč, kterým se řeka odemyká, pak podle tradice přinesl vodník Bečvoch. Do lodí usedly také menší děti z vodáckého oddílu. Mladí vodáci a rodiny s dětmi absolvovali úsek dlouhý asi dva kilometry. Ostatní spluli celou trasu ze Vsetína až na Bystřičku dlouhou asi 11 kilometrů s nebezpečnými jezy a stupni.

Zahájení sezony se zúčastnili nejen místní milovníci vody, ale přijeli i lidé z větších vzdáleností. „Jsem tady poprvé, vypadá to dobře, takže budu jezdit každý rok. Vodáctví je skvělé, nasednete do lodi a zápasíte trošku s vodou, je to nádhera,“ pochvaloval si Martin Žáček ze Zlína, který už mnohokrát při plavení řek skončil pod vodou a nejčastěji vyráží na Moravu a Bečvu. Do lodi dnes vzal i malého kamarádova syna Jirku, pro kterého to byla vodácká premiéra. „Pojedu poprvé, strach nemám,“ řekl chlapec.   

Otevírání řeky a prvnímu vyplutí u vsetínských městských lázní tradičně přihlížela i nevodácká veřejnost. Na akci se přišel podívat také Radek Jašek z Jasenky se dvěma dětmi: „Bečvocha jsme bohužel nestihli, ale lodě se dětem líbily moc.“ Akci pořádal oddíl vodní turistiky TJ Slovan Vsetín a vodácký oddíl Skorci Vsetín.