Jeseník hledá způsob, jak zachránit most pro pěší

Jeseník – Nýtovaný most pro pěší v Jeseníku je jedinou technickou památkou ve městě, ovšem také jeho velkou ostudou. 110 let stará lávka spojuje centrum se sídlištěm pod Zlatým chlumem. Teď hrozí, že ji město bude muset uzavřít. Ještě před 25 lety tudy projížděla auta, dnes se na mostě nesmí pohybovat více než deset lidí.

Most je prvním příkladem použití ocelové příhradové nýtované konstrukce na Jesenicku. Postaven byl v roce 1901 na významné říšské cestě. Mostní konstrukce pochází z vítkovických železáren, spodní část je dílem místní firmy Franze Grögera. Jako jeden z mála mostů v regionu ustál v roce 1997 ničivé povodně. Vlivem velké vody ale začal korodovat. I kvůli tomu musí pěší chodit jen středem. Znalec v posledním posudku doporučil lávku uzavřít.

„Technický stav ohrožuje bezpečnost silničního provozu, i estetika toho mostu vzhledem k tomu, že je to technická památka, je ostudná,“ nechal se slyšet mostmistr ze Správy silnic Olomouckého kraje Jaroslav Ostrejš. Uzavření mostu by znamenalo pro řadu lidí velkou komplikaci. Radnice teď hledá cesty, jak most zachránit. Nejlevnější varianta je přestěhovat ho do muzea, to by však bylo pro památkáře nepřijatelné.

Uzavřít most se město nechystá. Místostarosta Libor Halas předpokládá, že nový stavebně technický průzkum tak radikální řešení vyloučí.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)