V Jaroměři prochází renovací stařičká lokomotiva z roku 1873

Náchod – Nadšenci ze železničního muzea v Jaroměři se snaží vrátit na koleje vzácnou parní lokomotivu Conrad Vorlauf z roku 1873. Opravám už věnovali zhruba 15 let, a pokud by vše šlo podle plánu, tak by se měla mašina vrátit na koleje příští rok, kdy oslaví 140. výročí. V tom případě by se stala nejstarší provozuschopnou lokomotivou v Česku.

Exemplář stojící ve výtopně v Jaroměři je posledním z 86 vyrobených kusů. Poslední větší opravou prošel v roce 1958, následně jezdila mašina na hodonínské vlečce v cihelně. Lokomotiva patří státu, od kterého ji má muzeum v Jaroměři půjčenou. Celkem přijde oprava lokomotivy na čtyři miliony korun. Část vynesla veřejná sbírka a zbytek přispěli sponzoři. 

Nedávno prošla lokomotiva výraznou změnou, když se na podvozek vrátil obří kotel. Do příštího roku ale musí nadšenci stihnout opravit ještě vůz za lokomotivou, který převáží zásoby vody a uhlí.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Opravě historické lokomotivy se věnují členové muzea ve volném čase, o víkendech nebo po pracovní době. Podle Pavla Jílka musí proto mít pro tento koníček pochopení i rodina. Conrad Vorlauf ale není první historická lokomotiva, kterou se v Jaroměři pokoušejí vrátit na koleje, už dříve prošlo kompletní renovací několik historických vagonů a také tři mašiny.