Plzeň: Po havárii potrubí má být Sirkova ulice opravena už dnes večer

Plzeň – V místě páteční havárie vodovodního potrubí v plzeňské Sirkově ulici by měli silničáři dokončit opravy tramvajových kolejí dnes kolem 18:00. Uvedli to pracovníci Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) a opravující firmy Berger Bohemia. V jedné z nejfrekventovanějších ulic Plzně v blízkosti vlakového nádraží stály od pátku tramvaje a podnik je chce co nejdříve dostat do vozovny. V pondělí ráno by už tramvaje měly místem jezdit zcela bez omezení. Zhruba stometrový úsek ulice, kde musel být kvůli prasklému vodovodu opraven asfaltový povrch i koleje, začne být pro osobní automobily průjezdný až ve středu nebo ve čtvrtek.

Na místě pracuje 20 dělníků. Poškozené koleje už jsou svařeny a připraveny pro průjezd tramvají. „Využili jsme ty původní, protože těžko bychom je narychlo ohýbali, tak jak vyžaduje zdejší složité místo,“ uvedl pracovník PMDP. Silničáři i PMDP pracují na opravě trvale od pátečního odpoledne, kdy servisní četa Vodáren Plzeň vyměnila v místě celé potrubí, které prasklo ve zhruba čtyřmetrové hloubce. Hned po havárii vystupovaly ze silnice pláty asfaltu i koleje.

Tramvaje číslo 1 a 2 začnou jezdit místem havárie od dnešního večera, trolejbusy číslo 12 a autobus 35 až v dalších dnech. „Automobily sem pustíme nejpozději ve čtvrtek ráno. Tento termín je mezní, protože ve stejný den bude uzavřena nedaleká Prokopova ulice,“ uvedl stavbyvedoucí. Uzávěrka této ulice, která vede také z centra Plzně do městské části Slovany, je naplánovaná kvůli modernizaci železničního uzlu v Plzni, stavby za miliardu korun. Rekonstrukce mostu přes Prokopovu ulici si vyžádá její úplné uzavření od 29. března do 19. dubna.

Voda z prasklého hlavního vodovodního řadu v pátek v 07:00 zcela zatopila Sirkovu ulici před hlavním nádražím v Plzni. Doprava byla okamžitě uzavřena v obou směrech. Přímo před nádražím praskla 124 let stará litinová roura o průměru 40 centimetrů. Pracovníci Vodárny ji vybagrovali a vyměnili do 18:00. V centru města nebyla nikde přerušena dodávka vody, protože přivaděčů je v této oblasti více. V některých místech ale tekla lidem zakalená voda.

Tramvajová a trolejbusová doprava z centra města na Slovany byla nahrazena autobusy. Tramvaje se otáčí U Zvonu, odkud jezdí náhradní autobusy. Trolejbusy jezdí z Nové Hospody k nádraží a z opačné strany Božkova na alternativní pohon na Mikulášské náměstí.     

Podobná havárie se stala ve čtvrtek večer zhruba 300 metrů odtud, kde praskl hlavní vodovodní řad o průměru 55 centimetrů. Voda částečně vytopila nedaleký hotel Angelo. Dostala se do sklepů, garáží, ale i do konferenčních sálů v prvním patře. Celkové škody včetně ušlých zisků za přesunuté akce by se měly pohybovat v jednotkách milionů korun.

Telefonát Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)