Výstava orchidejí láká do Budějovic tisíce návštěvníků

České Budějovice – Jedna z největších výstav orchidejí u nás je k vidění v Českých Budějovicích. Denně ji navštíví až tisíc lidí. Exotické rostliny, mezi nimiž jsou i velmi vzácné druhy z Jižní Ameriky či Asie, zapůjčili pěstitelé Orchidea klubu. Výstava končí v neděli 1. 4.

Mezi vystavovateli je i 70letý Karel Willinger, orchideje pěstuje 45 let. Ve sklenících s automatickým topením i větráním má více než 3 tisíce původních druhů. Některé jsou velmi vzácné a rostou jen na určitých místech světa. 

Vzácné druhy si pěstitel přivezl z Jižní Ameriky i z Asie. Na cesty se v minulosti vydával s přáteli, společně prošli několik pralesů. Sám objevil i zcela neznámou orchidej. Od roku 2004 orchideje nakupuje od obchodníků, dovážet je už nemůže.

Sklenobýl bezlistý je kriticky ohroženou orchidejí, která se vrátila na Šumavu. Botanici předpokládali, že tady úplně vyhynula. Naposledy její výskyt na Boubíně zaznamenali před 60 lety, pak zmizela. 

Na světě existuje asi 30 tisíc druhů orchidejí. V Česku jich odborníci napočítali 60, v přírodě jich pomalu přibývá a některé druhy se k nám vrací. Pěstitelé květiny vystavili pouze na týden, v neděli je z kulturního domu odvezou a vrátí zpět do skleníků.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)