Chátrající lázně Kyselka se přemění na byty a muzeum

Praha - Dva ze sedmi zchátralých objektů lázní Kyselka čeká rekonstrukce. Začít by mohla už do konce letošního roku. Lázně vlastní společnost Karlovarské minerální vody (KMV). V domě Stallburg by měly vzniknout nové byty, v pavilonu Löschner muzeum minerálních vod. Podle generálního ředitele KMV Alessandra Pasqualea se na rekonstrukci, která vyjde na 60 milionů korun, shodl investor s ministerstvem kultury, Karlovským krajem i obcí Kyselka.

Opravy podle Pasqualeho svým rozsahem desetinásobně přesahují rámec minimálně vyžadovaný zákonem o státní památkové péči. Objekty má opravit architektonický atelier Medika projekt. Podle jeho jednatele Zdeňka Havliny se v současnosti dokončuje dokumentace pro územní řízení, do podzimu by chtěli získat stavební povolení. Dům Stallburg byl už v době vzniku v roce 1894 projektován jako bytový. „Restaurováním zde vznikne osm pěkných bytů různých velikostí,“ uvedl Havlina. Z pavilonu nad Löschnerovým pramenem, který byl vybudován na počátku 20. století, by mělo vzniknout muzeum s kavárnou.

O rekonstrukci dalších pěti objektů, z nichž tři jsou majetkem KMV a dva společnosti RSI (nástupce C.T.S. DUO), se podle Pasqualea jedná. „Budeme se snažit získat konsenzus na zbývajících pět objektů a jsem si jistý, že ho dosáhneme,“ dodal s tím, že žádný konkrétní projekt ale ještě není hotový. Podle Pasqualeho ale asi nebude možné se vyhnout demolicím některých objektů, nebudou to však budovy ve vlastnictví KMV.

Lázně Kyselka, záběr z filmu z roku 1928
Zdroj: ČT24

Bourání dlouhodobě kritizuje například Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASKORD), která iniciovala i petici na záchranu lázní. Ve středu 28. března by měl o petici a sporech kolem lázní znovu jednat senátní výbor pro vzdělání a kulturu. Martin Kadrman z asociace dnes přirovnal postup KMV k situaci, kdy syn zavraždí oba rodiče a u soudu se dožaduje shovívavosti, protože je vlastně sirotek. „KMV nechávají dvacet let devastovat objekty ve svém majetku a nyní se staví do role zachránců,“ řekl ve Studiu ČT24.

ASKORD podle Kadrmana nemá nic proti tomu, aby v areálu vznikaly luxusní byty nebo hotely. Nelíbí se jí ale, že česká památková péče KMV ustupovala celých dvacet let. „Pokud Karlovarské minerální vody některé objekty nechtějí, my jsme připraveni je převzít a začít je postupně opravovat,“ dodal.       

Chátrající areál lázní Kyselka má dohromady 13 objektů. Na šest budov zatím neexistuje záchranný projekt. Lázně mají statut kulturní památky, podle ministerstva kultury jsou jednotlivé objekty historicky i urbanisticky cennou součástí unikátního areálu. Společnost KMV už dříve dostala od města pokutu, protože se o budovy dostatečně nestarala.

Dominantním objektem areálu lázní je pavilon Ottova pramene, postavený podle projektu vídeňského architekta Karla Häybecka. Další cennou stavbou je Mattoniho vila, postavená v letech 1885 až 1886 na místě staršího panského sídla. Lázně doplatily na důsledky privatizace v 90. letech. Několikrát měnily vlastníka a budovy nebyly udržovány.