Starosta Hajan dostal za prodej pozemků téměř 4 roky

Brno – Okresní soud v Brně vynesl verdikt nad starostou Hajan Jaroslavem Kokrhánkem, který spolu s dalšími pěti zastupiteli nezákonně prodal obecní pozemky. Podle soudu ale věděl, že pozemky mají jít do restituce. Ve vězení má podle dnešního verdiktu strávit tři roky a osm měsíců. Při své závěrečné řeči se Kokrhánek rozbrečel a zdůraznil, že se cítí nevinný. Na pochybný prodej pozemků upozornil pořad Reportéři ČT.

„Vždycky jsem se řídil svým svědomím a lidským přístupem. Nerozuměl jsem těm pozemkům, takže jsem věřil právníkům, kteří mi zpracovali posudek, že to prodat můžu. Do té doby jsem o tom neuvažoval. Určitě bych to neudělal, nebýt toho právního posudku, nemohl bych to udělat rodině. Cítím se nevinen,“ vypověděl s pláčem Kokrhánek. Závěrečná řeč rozbrečela také jeho dceru, která je jednou ze zastupitelů, kteří sporný prodej pozemků schválili.

Kokrhánek se přiznal, že aktivitu vyvíjel sám. „Pan Kokrhánek je povoláním zahradník. Obec měla advokáta a dalšího právního poradce a ti mu řekli, že to jde, takže tomu věřil. Rozhodně nejednal úmyslně, protože by nevystavil svou rodinu nějaké hrozbě vězení,“ řekl jeho obhájce Jan Farkač s tím, že pro klienta navrhuje podmínku.

Soud se ale přiklonil k přísnějšímu trestu, který navrhoval státní zástupce. Má si ho odpykat ve vězení s ostrahou. „Skutek se nepochybně stal, to vyplývá ze všech důkazů. Obžalovaný soudu lhal, když uvedl, že o nároku na restituci na pozemky nevěděl,“ odůvodnil soudce Petr Jirsa rozsudek. Podle soudů o tom existuje hned několik důkazů - výpovědi svědků, dotaz na pozemkovém úřadu, videozáznam. Kokrhánek je navíc majitelem sousedního pozemku. „Tomu, že prodej Kokrhánovi poradili právníci, se také nedá věřit, protože to dříve vůbec neuvedl. Začal to říkat až v polovině února,“ shrnul soudce.

Sedmičlenné zastupitelstvo bylo téměř celé tvořeno z rodiny Kokrhánkových

Pochybný prodej obecních pozemků za velmi nevýhodnou cenu protlačil starosta za pomoci svého syna, dcery a zetě. Potenciální stavební parcely se zastupitelstvo rozhodlo v dubnu 2009 prodat jen za cenu orné půdy. „Prodaly se veškeré pozemky obce za cenu zhruba 25 korun až 100 korun za metr,“ prohlásila před časem obyvatelka Hajan Hana Vykutilová. "V této lokalitě se pohybuje metr čtvereční stavebního místa kolem nějakých 1 500 korun. Zastupitelé navíc prodali i pozemky, které měli lidé v pronájmu a na kterých hospodařili. Proti postupu vedení obce při schvalování územního plánu sepsali místní petici. 

Pokud soud rozhodne, že pozemky mají být vráceny oficiálním majitelům, kteří o ně žádali v restituci, hrozí, že veškerou škodu bude muset kupujícím zaplatit obec ze svého rozpočtu. Ta by se mohla vyšplhat až na dvacet milionů korun. Novým majitelům ale v řadě případů už pozemky dávno nepatří. V řádu několika měsíců je totiž prodali dál se ziskem zhruba dvanáct milionů. Hajany přitom na parcelách utržily asi osm milionů.