Praha patří lidem, ne autům!!!

Praha - V blízkosti Spořilovské ulice u Jižní spojky v Praze se dnes sešlo asi 150 lidí. Na poklidném happeningu protestovali proti kamionové dopravě. Občanskému sdružení SOS Spořilov, které protesty pořádá, dlouhodobě vadí průjezd nákladní dopravy sídlištěm. S nárůstem provozu Spořilov bojuje od září 2010. Převážně starší lidé a rodiny s dětmi proto nesli transparenty a vyzývali k uzavření silnice pro těžkou nákladní dopravu.

Podle Jany Růžičkové z občanského sdružení SOS Spořilov projede denně kolem spořilovského sídliště 10 000 kamionů, které produkují extrémní hluk a velké množství škodlivin. Situace se zhoršila po předloňském zprovoznění jižní části Pražského okruhu a zákazu vjezdu kamionů nad 12 tun na Jižní spojku.

Jana Růžičková: „Všichni vědí, že je to špatně, ale nikdo není schopen udělat ten zásadní krok, aby k zákazu kamionů došlo. To je otázka města, nemůže to udělat starosta Prahy 4, který s tím zásadně nesouhlasí.“

„Požadujeme předběžné opatření, a sice uzavření Spořilovské spojky kamionové dopravě,“ uvedla Růžičková. Stavební řešení, které Praha slibuje, podle ní potrvá roky. „My ale už nemůžeme čekat. Je tu stále více nemocných a mrtvých,“ doplnila. Podle ní má většina lidí v okolí závažné kardiovarskulární problémy, problémy s dýcháním či poruchy imunity projevující se opary a ekzémy.

Proti kamionové dopravě na Spořilově bojují už několik měsíců jak místní obyvatelé, tak zástupci Prahy 4. Už loni v petici vyzvali magistrát a vládu k dostavbě Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi. Okruh by měl Spořilovu odlehčit. Stát ale nemá na stavbu peníze.

Město je ochotné přistoupit i na vybudování sjezdu na Kačerově. „Pokud všechno půjde dobře, ta rampa by mohla stát do roka, nebo možná i v letošním roce, protože v ten okamžik bychom odklonili dopravu u Kačerova a doprava by pokračovala na D1,“ uvedla mluvčí Prahy Tereza Krásenská. „Bohužel jde přes pozemky jiné právnické osoby, a ta to nechce prodat, tak to může být řešení, které může mít dlouhodobý výhled,“ uvedl starosta Prahy 4 Pavel Horálek. 

Návrhy města ale občanským sdružením, ani místním zastupitelům nestačí, požadují úplný zákaz vjezdu, kterého dosáhli třeba v Říčanech. „V tuto chvíli se přikláním jednoznačně k tomu, aby se zakázal vjezd kamionů do Prahy,“ dodal Horálek. „Je to velmi radikální krok a je tedy potřeba provést důkladné prošetření, zda vůbec kamionovou dopravu skrze hlavní město Prahu omezit můžeme,“ dodala Krásenská. Další kroky odpůrců kamionů povedou na magistrát. Svoje požadavky chtějí předat zastupitelům už ve čtvrtek.